8 leggyakoribb téma

Hogyan alakul ki, és mi okozhat fekélybetegséget?

2036
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyomor, a nyombél vagy a nyelőcső-nyálkahártyán a gyomor által termelt erősen savanyú vegyhatású, és emésztőenzimeket is tartalmazó nedv kimaródásokat, hámhiányokat képes előidézni.gyomor-gyomorfekely-gyomoreges

A gyomorfekély kialakulása

Ha a hámhiány csak felszínes, akkor kimaródásról, erózióról beszélünk. Ekkor még nem lép túl a nyálkahártya alatti kötőszöveti rétegen.

Ha viszont már a nyálkahártya saját izomzatát is meghaladja, akkor valódi fekélyről (ulkusz) beszélünk. Mai ismereteink szerint a fekélybetegség igazi oka egy baktérium: a Helicobacter pylori, melynek hatására fokozódik az egész gyomorban a sósavelválasztás, és a kifekélyesedett területen a nyálkahártya védekező ereje gyengül.

Míg a nyálkahártyát támadó (agresszív) tényezők között első helyre ma a Helicobacter pylori okozta helyi fertőzést, második helyre a gyomor sósavtermelését tesszük, a védekező (defenzív) tényezők között a pontos fontossági rend nehezen vonható meg.

Ide soroljuk a nyálkahártya egyes sejtjeinek nyákszekrécióját, bikarbonát termelését, a nyálkahártya megfelelő vérellátását, a nyálkahártya bélésének kellő víztaszító képességét, a nyálkahártyasejtek prosztaglandin (szöveti hormonszerű anyag) termelését.

Mi okozhat még gyomorfekélyt?

Ezen a bakteriális okon túl még egyéb ok is megzavarhatja az agresszív és defenzív tényezők egészséges egyensúlyát. Itt kell megemlíteni a stressz okozta fekélyeket, az égési sérülés kiváltotta fekélyeket, és az egyes gyógyszerek okozta (aszpirin és a gyulladásgátló csoport) fekélyeket.

Bizonyos mellékvesekéreg hormonok túltermelésével járó betegségekben is gyakoribb a fekély előfordulása, mint a normális hormonszinttel rendelkező betegeknél.

A hasnyálmirigyből, vagy a nyombélből kiinduló daganat, a gasztrinóma (Zollinger-Ellison szindróma) (gasztrin = sósavszekréciót kiváltó hormon), amely az esetek jelentős részében még rosszindulatú is lehet, illetve lehet a MEN szindróma része (MEN = multiplex, vagyis többszörös endokrin daganat), amikor a gasztrint termelő daganat hatására a vérplazmában igen magas gasztrin szinteket lehet mérni, és a gyomorban a sósavtermelés is többszöröződik.

Gasztrinómás esetekben nemcsak a gyomorban, a nyombélben, de a szokásostól mélyebb területeken is fekélyek képződnek, nem ritkán többszörös fekélyek is kialakulnak.

Már az elmondottakból is kitűnik, hogy a régi tétel, miszerint ahol nincsen sav, ott nincsen fekély, ma is érvényes. Csakhogy ma már sok egyéb információt is ismerünk, és a hangsúly a savtermelésről annak kiváltó oka felé tolódott, miként a kezelési teendők is ennek megfelelően alakultak.

2036
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
2
  1. Kovalik János szerint:

    Kezdődő gyomorfekélyt állapított meg orvosom nemrégiben. Milyen ételeket kerüljek, illetve van-e olyan étel ami kifejezetten jó hatással van rá?

    • Józsa Péter szerint:

      Lehetőleg kerüld a fűszeres, nehéz ételeket (sajnos a magyar konyha nagy része ilyen). Ha lehet ne igyál kávét sem. A joghurtok kedvező hatásúak lehetnek. Gyümölcsök közül a banán, alma mehet, de ez is mindenkinél más. Azt szokták mondani, hogy az élvezeti cikkeket kell elhagyni (kávé, cigi, zsíros ételek).

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]